Blackpool Pavilion

The final set of photos from the recent Blackpool Winter Gardens visit . This is the former Pavilion Theatre which is surrounded by a U shaped glazed ambulatory or promenade, known as the Horseshoe. The stage house backs on to the main corridor of the complex and it was converted into a Cafe many years ago. As a consequence, the proscenium was bricked up and the wall hidden by some drapes. A forestage platform was constructed and a permanent stage set built in keeping with the style of the auditorium.

On my first behind the scenes visit to the complex, we were passing through the Baronial Hall when olur guide decided to try a door, which he was pleased to find unlocked. This led to the dressing room block and the stage house fly gallery. Here was a rather bizarre sight, that of the bricked up proscenium, the safety curtain chained to the grid and below us, the false ceiling of the cafe. It was bright up there as there was a frosted glass decorative skylight in the Cafe ceiling and this was lit from above by a couple of Sodium discharge floods on Dexion struts. Most people eating in the Cafe would have no idea that above them was a forty foot void. (This was the same for visitors to Newcastle Odeon Screen Four, the back half dozen rows being under the abandoned fly tower there).

Nowadays, the Pavilion Circles are abandoned and mostly draped off. Whilst there is theatrical lighting for the stage platform and tungsten lighting on the balcony front, much of the  downlighting was from Mercury discharge highbay floods so the venue looks rather garish.

The stage left horseshoe, theatre to the rightThe permanent stage setThe stalls area. Note the darkened masked off circle above.The top of the proscenium and swags.The gallery slips and ceilingThe ornamentation above one of the stage boxesA lighting bracket stage right (no lamps or shades)Detailing under the stage left stage box, with flash as it was gloomy here.Close up of the boxThe iron brackets supporting the Circle.The stage right half of the Promenade, Lancashire Rose motifs on the doorsThe view into the auditorium from the ambulatory, guided tour in progress.There are two circular alcoves on the under-Circle ceilingI used this photo before for the Blackpool teaser post. It has a much better colour balance than the others, due to the warmth of tungsten colour rendering.The underside of the stage right Box.A substantial supporting pillar cap near the proscenium

Wonderful Winter Gardens

View this aerial image on Multimap.com
Bird’s Eye view on Multimap.com
Get directions on Multimap.com

If you right click the above and select zoom in, the boundary of the Winter gardens should just about fill the screen. The red dot is centred on the right angle on the main internal corridor, which leads west (left) internally to the Corporation Street entrance which is the arched gable wnd with Winter Gardens in large letters. From the red dot heading north (up) this leads to the entrance in Church Street.

When we visited with Professor Vanessa we went in the Church street entrance and congregated under the dome there. I was disappointed to see that the dome itself was obscured with a fabric velarium. However, it was colourful and it probably helps keep lots of heat in outside of the summer months.

We then proceeded into the Opera House, the third building named as such on this site. The original one had been designed by frank Matcham in 1889 but it was considered too small for Blackpool’s increasing popularity (even with 2,500 seats) so it was redesigned in 1910 then completely replaced in 1939.

The current building is very much Art Deco in style and rather bland. It has a massive seating capacity (nearly 3,000) but it can hardly be called intimate.

I first visited this building on an ABTT visit when Les dawson was in the Summer Show, so it must have been no later than 1992. We were shown round by the Stage Manager who bore a remarkable resemblance to Les Dawson himself. He showed us all of the public spaces, as well as backstage, understage, the projection room (which you could take a lift to get up to) and the fly tower of a former theatre elsewhere. He was somewhat disparaging of recent “improvements” and ratehr curmudgeonly but his love of the building shone through. Back then, the Opera House had a Royal Box with a decorative canopy above on the Stage Left splay wall and a matching false box stage right. (It looked real but on closer examination you realised it was 6″ deep). These boxes were not original from the opening and they were subsequently removed in a refurbishment. (You can still see traces of the cut-off RSJ girder in amongst the plasterwork if you look closely).

On Sunday, we were viewing it under cleaners lights and it didn’t look its best. The Safety Curtain was in (with an advert for the Symphonic Bat out of Hell on it) and cleaners busied themselves picking up rubbish on the two balconies. A small radio at the back of the stalls was surprisingly loud, either the accoustics are stunning, or perhaps they had more radios upstairs.

The building has streamlined lines, with dark wood dado panelling on the lower walls and gentle vertical ribbed features on the splay walls. There are also two large recessed ceiling coves for decorative lighting and a large oval fretted air duct above the proscenium was mercifully painted out. (This struck me as very intrusive when I first visited, despite being a design feature). The ceilings were generally a cream colour with the circle fronts being lighter (and looking green on the photos but not to the eye). The splay wall banding was picked out ih various shades and tints of purple whilst the proscenium arch itself was richly decorated in vibrant squiggles and zig zags.

The stalls rows are labelled by large friendly letters on the end cheeks, but confusingly the stalls are split into the odd side and the even side so that seats 1 & 2 are either side of the central row. (I’ve only ever seen that in one other theatre, but I don’t recall where now).

The theatre has a large stage and two fly floors, one on either side with the bars alternating to increase the bar density (one system made by Hall, the other Furse). There is vintage stage machinery under the stage for two large bridges and there are also the chambers there for a large Wurlitzer Organ, recently restored and now in occasional use for Concerts.

The stage door is in the central corridor of the complex and once you pass through the inner doors you find yourself immediately in the Wings and above you are four floors of dressing rooms.

I can recall being taken to the top of the dressing room block and up another stone stair which led to the stage left loading gallery. There were counterweights arranged down the stair treads as the safety Elf had decreed that it was no longer permitted to store counterweights on the loading gallery steel floor, as there was a risk of kicking them off- if you wore steel toed boots and were immune to pain.

More on the rest of the Winter Gardens another time, in the meantime here are a few photos.

Dad, does that say Water Gardens?The west entrance. We went up a side street to the north entrance.The large glass domecanopy obscuring the glass dome withinThe proscenium from the rear stallsThe proscenium from mid-stallsThe view from the front of the stalls backwardsThe stage right splay wall, home of the false boxThe stage left splay wall, home of the Royal BoxLooking up the proscenium, stage right. Assorted speakers in recessesThree abandoned playing cards on the stage apron, (Showzam! magic show the night before)You can just make out the sawn off RSJ three wide ribs to the left of the balcony front in this shotStalls seats. This is the odd numbered block, the rows go up to FF and the highest seat number downstairs is 56.An acre of seats in a theatre of dreams...

The Curve

The horizontal slats run the length of the building and round the cornerThe former Odeon, with the theatre to the left.I went to Leicester today, to visit the Curve, their brand new state of the art “inside out” theatre. First reaction? Bizarre. A huge building but the largest space only seats 750. ¬†Fantastically well equipped but massively over budget.

More anon.